Изследване, финансирано от Инспекцията по безопасност на храните към Министерството на земеделието на САЩ (USDA

...
Изследване, финансирано от Инспекцията по безопасност на храните към Министерството на земеделието на САЩ (USDA
Коментари Харесай

Безобидните бурканчета за подправки могат да бъдат основен източник на замърсяване на хранителните продукти

Изследване, финансирано от Инспекцията по сигурност на храните към Министерството на земеделието на САЩ (USDA FSIS), отдадено на евентуалните повърхности в кухнята, които могат да замърсят храната, откри, че бурканчетата за подправки изобщо не са толкоз безобидни, колкото наподобяват на пръв взор, написа Science Daily.

Докато готвят, хората непрекъснато употребяват подправки, в които може да има микроорганизми, като да вземем за пример причинителите на салмонелоза или кампилобактериоза. Веднъж попаднали в храната, те я замърсяват и в последна сметка се озовават в човешкия организъм.

" Нашето проучване демонстрира, че всеки буркан с подправки, до който се докосвате при готвене на сурово месо, може да бъде обект на кръстосано заразяване. Трябва да го имате поради, както до момента в който готвите, по този начин и по-късно ", споделя професор Доналд Шафнър от университета " Рътгърс ", който организира проучването в съдействие с сътрудници от университета на Северна Каролина.

За да се избегне сходна заплаха, ученият предлага вярно боравене с храната, постоянно миене на ръцете и дезинфекциране на кухненските повърхности и принадлежности. 

" Целта на изследването беше да се дефинира разпространяването и степента на кръстосано замърсяване на разнообразни кухненски повърхности по време на подготвяне на храна ", добавя Шафнър. 

Изследователите откриха, че бурканчетата за подправки са най-замърсените предмети, следвани от дъските за рязане и капаците на кофите за отпадък. Най-малко нечисти са се оказали дръжките на крановете. 

Изследването е оповестено в Journal of Food Protection.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР